Bospaviljoen, Schwäbisch Gmünd, Duitsland

Het Instituut voor Digigtaal Design (ICD) aan de Universiteit van Stuttgart is gewijd aan de ontwikkeling van computergestuurde ontwerpprocessen en digitale productiemethoden in de architectuur en is een toonaangevende instelling op dit gebied.

Een van de projecten waarbij het Instituut intensief bij betrokken is geweest, is het nieuwbouw project “Onderzoeksinstituut voor landschappen” in het Duitse Schwäbisch Gmund. De constructie van het gebouw is een innovatie in de houtbouw. Met behulp van het digitale ontwerpproces en de productiemethode is de buitenschil van het gebouw een perfect passende puzzel van 243 unieke houten elementen.

Voor waterdichte afdichting is RESITRIX® SK W toegepast. In de timmerfabriek zijn de zelfklevende EPDM banen verkleefd op houten panelen, zodat tijdens de plaatsing van de panelen enkel met hetelucht de naadverbinding gerealiseerd moest worden.

PROJECTGEGEVENS

  • Project: Bospaviljoen, Schwäbisch Gmünd (Duitsland)
  • Architectuur: Samenwerkingsverband tussen het ICD in Stuttgart, ITKE, IIGS en Kuka Roboter GmbH
  • Uitvoerder: müllerblaustein HOLZBAUWERKE, Blaustein, Duitsland
  • Product: RESITRIX® SK W Full Bond