OVT Centraal Station Arnhem, NL

Het station Arnhem is jaren grondig gerenoveerd. Het station is één van de belangrijkste knooppunten in het Nederlandse spoorwegen-net en het aantal reizigers blijft de komende jaren flink groeien.In 2020 zullen per dag ruim 110.000 reizigers gebruik maken van het station. Kernmerkend voor het project is het de opvallende architectuur van het gebouw. De glooiende vormen die gebruikt zijn, zorgden voor een complexiteit in de bouw. Deze complexiteit is met name ook terug te zien op het dak. Er is namelijk geen enkel recht stukje te vinden op het gebogen staaldak. Het werk aan het dak van het OVT Arnhem Centraal is dan ook arbeidsintensief te noemen, factor 4 meer bewerkelijk dan platte daken

Zekerheid voor de architect

De stalen hoofdconstructie voor het dak is ontworpen met behulp van scheepsbouwtechniek. De dakconstructie bestaat uit meerdere lagen, waarbij de buitenste laag van het dak is afgewerkt met glasvezel verterkte betonpanelen. De panelen zijn bevestigd op houten tientallen houten klossen. Gezien de betonpanelen, is het naderhand niet mogelijk om reparaties aan de dakbedekking uit te voeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er is gekozen voor RESITRIX® EPDM dakbedekking als waterdichte afdichting. RESITRIX® EPDM dakbanen hebben een bewezen gebruiksduur van meer dan 50 jaar. Dankzij de hoge mate van flexibiliteit van de EPDM dakbanen ervaart de architect tijdens de ontwerpfase een hoge mate van flexibiliteit in de eindafwerking. Immers, de architect hoeft zich geen zorgen meer te maken over de waterdichtheid van het dak. Deze wordt gewaarborgd door RESITRIX® EPDM dakbedekking

Projectgegevens

  • Project: OVT Arnhem Centraal
  • Opdrachtgever: Gemeente Arnhem, Prorail, NS/li>
  • Architect: UNStudio
  • Dakdekker: Dakbedekkingsbedrijf Boko B.V.
  • Product: RESITRIX® SK W Full Bond
  • Bijzonderheden: Genomineerd voor “Dak van het jaar `15”