Nieuwbouw productiefaciliteit RESITRIX®

In Waltershausen is de nieuwe fabriek van CARLISLE® CM Europe geopend. Het nieuwe gebouw integreert op een totaaloppervlak van 11.600 vierkante meter een ultramoderne en flexibel uitbreidbare productie- en logistiekhal, kantoorruimtes en de CARLISLE® ACADEMY. Voor RESITRIX® betekent deze nieuwe locatie een verdubbeling van de productiecapaciteit en maakt CARLISLE® Construction Materials Europe klaar voor de toekomst.

Met RESITRIX® biedt CARLISLE® een uniek product dat de voordelen van de twee materialen EPDM en bitumen op ideale wijze combineert en zo een brug slaat tussen de traditioneel gebruikte afdichtingsproducten en EPDM dakbedekking. De afgelopen jaren heeft CARLISLE® continu geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiefaciliteiten in Hamburg om de sterke ontwikkeling
van het merk RESITRIX® te ondersteunen. In navolging van dit is de locatie in Thüringen op grote schaal uitgebreid.

Er is een ultramoderne fabriek gebouwd op een perceel aan de oostkant van de plaats. Het terrein omvat ruim 50.000 m², waarvan de fabriek een oppervlakte van 11.600 m² behelst. Dit biedt de mogelijkheid om vanuit een strategisch oogpunt in de toekomst nog verder uit te breiden. Naast een productiehal voor RESITRIX® EPDM dakbanen bevindt zich op het terrein een
logistieke hal en biedt het huisvesting aan het eigen opleidingscentrum.

BMT-Planungsgesellschaft uit Hamburg kreeg de opdracht om het project te ontwerpen en uit te voeren. CARLISLE® CM Europe was op zoek naar een communicatief gebouw met een hoge flexibiliteit, aangepast aan de materiaalstroom en modulair uit te breiden. De ontwerpers ontwikkelden een markant gebouw met verschillende volumes, dat zich via een elliptisch gebogen en royaal beglaasde voorkant richting de straat opent: “Met deze moderne architectuur willen we heel bewust de competentie en de prestaties van CARLISLE® als innovatieve fabrikant van afdichtingsbanen benadrukken,” aldus architect Volkart Felber van BMT.

Dakopbouw

Het complex is in verschillende gebouwdelen onderverdeeld. Afhankelijk van de functionele oriëntatie bestaande dakondersteunende lagen uit stalen trapeziumprofielen of gewapend beton. Om een dakafdichting met een langdurig hoge bestendigheid tegen veroudering en weersinvloeden in alle onderdelen te garanderen, zijn er overal RESITRIX® EPDM dakbanen toegepast. Bij de stalen trapeziumprofielen is eerst een primer FG 35 aangebracht en vervolgens de zelfklevende dampremmer ALUTRIX® FR. Daarop is een isolatielaag van minerale wol mechanisch
bevestigd en uiteindelijk de waterdichte afwerking met de EPDM dakbaan. In de delen van het gebouw waar de onderconstructie uit van gewapend beton bestaat, is er gekozen voor de volledig gekleefde RESITRIX® SKW in een andere opbouw.

Klaar voor de toekomst

Het bouwproject is tot dusver één van de grootste investeringen in Europa en maakt CARLISLE® Construction Materials klaar voor de toekomst. Naast een verdubbeling van de productiecapaciteit biedt de locatie een prestigieuze ontmoetingsplaats om klanten en relaties een kijkje achter de schermen te geven. In  Nederland heeft het bedrijf zes jaar geleden al geïnvesteerd in een uitbreiding voor de productie van het HERTALAN® assortiment. Een nieuwe productielocatie in Roemenië is geopend met een vloeroppervlakte van bijna 15.000 m², 8 membraantafels en een aparte afdeling voor onze EPDM 3D-technologie. En aan de voorkant een tweede productielijn in Kampen voor de productie van EPDM moederrollen. Dankzij slaagt CARLISLE® Construction Materials erin om een betrouwbare partner te blijven in de toelevering van hoogwaardige en duurzame EPDM dak- en gevelafdichtingen

Projectgegevens

  • Project: Nieuwbouw productiefacaliteit RESITRIX®
  • Opdrachtgever: CARLISLE® Construction Materials GmbH, Hamburg
  • Architect: BMT Planungsgesellschaft mbH, Hamburg
  • Dakdekker: Schwind Bedachungen und Holzbau GmbH, Werdau
  • Product:
    • RESITRIX® SK W Full Bond EPDM dakbedekking ca. 2.800 m²
    • RESITRIX® MB EPDM dakbedekking ca. 10.700 m²
    • ALUTRIX® FR dampremmer ca. 10.500 m²
  • Realisatie: 2018