Snel en zeker afgedicht

De CARLISLE® CM Europe dakbedekkingssystemen RESITRIX® en HERTALAN® zijn gebaseerd op het synthetische rubber EPDM. Door het materiaal is het duurzaam elastisch in een temperatuurbereik van -40 tot +120 °C evenals een erg goede vergrijzings- resp. weersbestendigheid. Dat resulteert in een buitengewoon hoge levensduur van meer dan 50 jaar. Dit werd door het Süddeutsches Kunststoff-Zentrum (SKZ) bevestigd. De verschillende materiaalopbouw en de specifieke materiaalgeometrie vereisen echter ook individuele verwerkingseigenschappen. Indien doelgericht ingezet, maken de beide systemen een optimalisering van het bouwschema mogelijk en kunnen zij de betrouwbaarheid van de totale afdichting positief beïnvloeden.

De RESITRIX® dakbanen zijn vanwege hun extra polymeerbitumenlaag aan de onderkant zeer robuust en kunnen afhankelijk van het type op zo ongeveer op iedere ondergrond in de meest uiteenlopende uitvoeringen gelegd worden. Zelfs complexe dakvormen en detailsituaties vormen geen hindernis. Het naadlassen door middel van warme lucht in een groot lasvenster en zonder open vlam maakt de professionele uitvoering veel eenvoudiger. Er bestaat geen speciaal naadlasrand, als gevolg daarvan is de naadlastechniek op iedere plek in de baan mogelijk. De verspilling van materiaal wordt zo tot een minimum beperkt, in het bijzonder bij kleine dakoppervlaktes en een groot aantal aansluitingen en afvoeren een duidelijk voordeel. Extra maatregelen bij T-verbindingen zijn als gevolg van de bitumen aan de onderkant niet noodzakelijk.

Hier meer over RESITRIX®.

flachdach-resitrix01

RESITIRX® op een industrieel dak
resitrix-verlegen-ohne-flamme

RESITIRX® leggen zonder open vlam

De HERTALAN® EASY COVER afdichtingsbanen vormen daarentegen grote oppervlaktes. Daarbij wordt homogeen EPDM-materiaal in de fabriek met het Hot-Bonding procedé door warme vulkanisatie onder gedefinieerde lasomstandigheden tot grote banen dakbedekking geprefabriceerd. Het aantal op het bouwplaats te maken lasnaden – en daardoor mogelijke foutbronnen – worden tot een minimum beperkt. Zo wordt reeds in de fabriek een op maat gemaakt kostuum voor het dak gecreëerd, bestaande uit een of enkele afzonderlijke banen dakbedekking. De resterende, nog open lasverbindingen tussen de banen worden op de bouwplaats met erop te lassen naadbanden gesloten. Gunstige omstandigheden voor de toepassing van banen dakbedekking zijn overzichtelijke, niet te complexe dakontwerpen met niet te dicht op elkaar gerangschikte inbouwdelen resp. doorvoeren. Op daken met tijdelijk of zelfs voortdurend water erop zijn vochtschades door lasfouten in de naden praktisch uitgesloten. Bovendien zijn de diverse mogelijkheden om het dak te leggen belangrijk. Terwijl eerder banen dakbedekking uitsluitend los en met ballast konden worden gelegd, kunnen HERTALAN® EPDM-banen ook zonder risico door zuigkracht van wind op elke ondergrond worden gehecht. Zelfs een mechanische bevestiging met het RhinoBond® systeem is inmiddels mogelijk – HERTALAN® is het enige EPDM-dekzeil, bij de dat het inductielasprocedé kan worden toegepast. De montageplaten van de afzonderlijke bevestigingen worden hierbij met de onderkant van de dakbedekking met een inductieprocedé gelast, die de dakbedekking dus op geen enkele plek perforeert.

Hier meer over HERTALAN®.

flachdach-hertalan-gruendach-1

HERTALAN® met groendak
flachdach-hertalan

HERTALAN® EPDM-dakbedekking bij het leggen

Afdichting van niet gebruikte en begaanbare daken in de nieuwbouw en renovatie 1)

Verleggingsvariant Ondergrond RESITRIX® dakbaan HERTALAN® dakbedekking
Verlijmde resp. zelfhechtende verwerking Hout/Houtmaterialen, ongeïsoleerd
Beton/Betonmaterialen, ongeïsoleerd
RESITRIX® SKW Full Bond EASY COVER / EASY COVER FR
Hout/Houtmaterialen, geïsoleerd
Beton/Betonmaterialen, geïsoleerd
Oud dak van bitumen
of kunststof/elastomeer
Onder groen dak
Mechanische bevestiging Stalen trapeziumprofiel, geïsoleerd RESITRIX® MB/CL
Hout/Houtmaterialen,
geïsoleerd of ongeïsoleerd
Losse verlegging met ballast of slijtlaag Beton/Betonmaterialen,
geïsoleerd of ongeïsoleerd
RESITRIX® MB/CL

1)  De hier weergegeven afdichtingsmogelijkheden vormen slechts de standaardvarianten. Gedetailleerde informatie over de afzonderlijke lagen en verdere mogelijke materiaalcombinaties zijn vermeld in de ontwerprichtlijnen van het betreffende afdichtingsmateriaal.

Systeemaanvullingen voor het platte dak

Bij een betrouwbare afdichting van een plat dak horen naast de dakbaan volgende componenten: dampschermen of afwateringselementen zijn daarbij heel belangrijk. Voor de betrouwbare gedetailleerde vorming binnen de totale afdichting heeft CARLSILE® CM Europe bovendien de bijbehorende producten.

logo-alutrix
– dampremmende banen

Afhankelijk van de verschillende randvoorwaarden kunnen verschillende dampremmende banen voordelig in het totale lagenpakket van dakconstructies worden geïntegreerd. Voor het maken van enkelwandige dakconstructies op ondersteunende structuren van golfplaat voldoen de zelfhechtende aluminium-dampremmende banen ALUTRIX® 600 en ALUTRIX® FR op optimale wijze aan de daarbij geldende, specifieke vereisten. Zij kunnen zonder aanvullende grondering windbelastingveilig en daarbij snel en eenvoudig op de rondingen van golfplaten gelegd worden. De baanopbouw van gelamineerde aluminiumfolie met extra, scheurvaste glasvezellaag garandeert daarbij een loopvaste bedekking.

Maar ook op ondergronden van houten bekisting met veer en groef of van andere houtmaterialen biedt ALUTRIX® de dakdekkers door haar snelle en eenvoudige verwerking na puntsgewijs primeren met FG 35 enorme voordelen bij de verwerking. De eenvoudige en betrouwbare naadverbinding wordt eveneens zelfhechtend gemaakt en garandeert een praktisch dampdichte vorming van de dampremmende banen, ook binnen bouwtechnisch extreem belaste constructies. Aangezien de ALUTRIX® dampremmende banen bij alle aan- en afsluitingen verder geleid en aangesloten kunnen worden, neemt de dampbescherming in deze gevallen bovendien de functies van de luchtdichte laag over.

Hier meer informatie over ALUTRIX®

Roestvrij stalen elementen voor de afwatering

Ook afwateringselementen voor de waterafvoer binnen behoren tot ons accessoireprogramma. Het afdichtingsassortiment werd door een afwateringspakket voor de waterafvoer opzwaartekracht uitgebreid. De elementen kunnen voor de hoofd- en hemelwaterafvoer worden toegepast. Alle onderdelen zijn gemaakt van roestvrij staal en beschikken over door de fabriek aangesloten RESITRIX® of HERTALAN® manchetten voor de waterdichte verbinding met de dakafdichting. De een- of tweedelige afvoeren kunnen met uitgangen onder een hoek of loodrecht binnen de dakoppervlakte of bij de dakrand naar de waterafvoer door de gevel worden aangebracht.

Hier kunt u het productgegevensblad van roestvrij stalen accessoires downloaden.