De afdichtingsoplossingen van CCM Europe beperken zich niet tot het dak

Ook op de gevel worden de krachtige EPDM-producten ingezet, om het gebouw water-, lucht- en dampdicht te sluiten. Dit is niet alleen een behoefte aan meer energie-efficiëntie en wooncomfort, maar wordt duidelijk in de energiebesparingsvoorschriften en andere regelgeving vereist en is tegenwoordig ook de stand van de techniek. Met de vochtigheid van het gebouw moet rekening gehouden en beheerd worden, om de vochtpenetratie in componenten te vermijden.

Door openingen uitstromende lucht transporteert heel veel vocht naar binnen in de constructie. Op de weg naar buiten koelt de lucht af, vloeibaar water valt eruit en blijft in de constructie achter. Een groot deel van de zo veroorzaakte schade aan gebouwen zou met een vakkundige afdichting gemakkelijk kunnen worden verhinderd.

Het probleem convectie

Van convectie wordt gesproken, wanneer lucht zich in vorm van een stroming voortbeweegt. Dit is bijvoorbeeld in isolatieconstructies mogelijk, wanneer er voegen in de dampremmende laag aanwezig zijn. Als gevolg van het temperatuurverschil bestaat er een luchtdrukverschil tussen binnen- en buitenklimaat, dat door de luchtstroming naar balans streeft. Al op slechts één dag kunnen door convectie honderden grammen vocht in de isolatie worden toegevoegd en daar als condenswater uit vallen.

ProblemKonvektion-1-1024x696

Convectie en verlies van condenswater

Onze productoplossing
voor gevelafdichting

Een werkende luchtdichte laag beschermt het isolatiemateriaal tegen schimmel door vochtig en condenswater van binnenuit. Bovendien zorgt ze ervoor, dat de thermische isolatie efficiënt werkt en zo voor een gezond leefklimaat zorgt.

Voor de flexibele afdichting van gevelpenetraties als ramen en deuren kunnen de verwerkers uit verschillende oplossingen kiezen:

HERTALAN® EASY STICK GS

De zelfhechtende, met aan de onderkant een met glasvezellaag versterkte EPDM-baan is de laatste nieuwe productontwikkeling van CCM Europe. Deze heeft een totale dikte van slechts 1,3 mm en kan daarom erg goed aan de geometrie van verschillende onderdelen worden aangepast. Hij is speciaal voor de afdichting van gevelpenetraties geschikt, kan echter ook als vochtbarrière volgens DIN EN 13967 worden toegepast. De baan is in standaardbreedtes van 100 tot maximaal 1.000 mm en een lengte van 20 m verkrijgbaar. Zijn onderkant bestaat uit een hoogwaardige laag butyl met een scheidingsfolie in het midden. Wordt de laag butyl met een heteluchtföhn voorzichtig opgewarmd, dan kan HERTALAN® EASY STICK GS zelfs bij lage buitentemperaturen verwerkt worden. Na het opplakken moet de baan met een siliconen-aandrukrol stevig met de ondergrond verbonden worden. Bij zuigende ondergronden moet bovendien een primer worden toegepast.

Logo HERTALED®

Dit innovatieve materiaal werd als ecologische vervanging voor lood ontwikkeld. Hij bestaat uit HERTALAN® EPDM-banen, die in het productieproces met een aluminium-strekmetaal verstevigd worden. Daardoor ontstaat een extreem flexibel materiaal, dat perfect op een oppervlak met holle binnenruimte kan worden bevestigd en in zo ongeveer iedere gewenste vorm kan worden gebracht. Daarbij beschikt HERTALED® over alle voordelen van het synthetische rubber EPDM.
Een welkom neveneffect van de inzet van strekmetaal bestaat daarin, dat het materiaal oninteressant voor de nog steeds bestaande zwarte handel met lood is en daarom vrijwel niet van de bouwplaats ontvreemd zal worden.
HERTALED® wordt op rollen van 6 of 12 m lengte geleverd. Zo is een snelle en economische bedekking van grotere oppervlaktes mogelijk. De EPDM-baan is onder andere ook uitstekend voor de afdichting van de onderkant van vensterbanken buiten geschikt.

RESISTIT® ESK

De volledig zelfhechtende EPDM-dakbaan met geïntegreerde glasvezellaag en een onderkant van polymeer gemodificeerd bitumen is uitstekend geschikt voor de afdichting van ramen, gevel, metselwerk en specifieke delen geschikt. RESISTIT® ESK is waterdicht, bestand tegen vorst en rot evenals in hoge afmetingen resistent tegen alle verouderingsverschijnselen, die door UV- en weersinvloeden worden veroorzaakt. Het afdichtingssysteem weerstaat zelfs extreme temperatuurschommelingen, blijft tot -30 °C elastisch en is tot +80 °C continue belasting bruikbaar. De zelfhechtende bitumenlaag op de achterzijde van de banen maakt een blijvend krachtige verbinding met de betreffende ondergrond en een snelle en betrouwbare verwerking mogelijk.

Voor gevelafdichtingen worden de afdichtingsmaterialen zo gecombineerd, dat de binnenzijde van de dragende constructie luchtdicht afgesloten is en zo blijvend condenswater verhinderd wordt. Op de buitenzijde wordt het binnendringen van neerslag, in het bijzonder van slagregen, tegengegaan en winddichtheid bereikt. RESISTIT® ESK is in verschillende breedtes op rollen van 20 m lengte verkrijgbaar. Zo is een optimale aanpassing aan het individuele bouwplan mogelijk.

Een welkom neveneffect van de inzet van strekmetaal bestaat daarin, dat het materiaal oninteressant voor de nog steeds bestaande zwarte handel met lood is en daarom vrijwel niet van de bouwplaats ontvreemd zal worden.

HERTALED® wordt op rollen van 6 of 12 m lengte geleverd. Zo is een snelle en economische bedekking van grotere oppervlaktes mogelijk. De EPDM-baan is onder andere ook uitstekend voor de afdichting van de onderkant van vensterbanken buiten geschikt.

ALUTRIX® FR

De koud zelfhechtende, brandbelasting verminderende dampremmende baan ALUTRIX® FR vormt een optimale aanvulling voor de gevelafdichting aan de binnenzijde bij vensters en deuren, in het bijzonder bij bouwwerken met geventileerde gevels van metaal. Zij is snel te installeren en uiterst resistent. Naast de dampremmende functie (sd-waarde > 1.500) vormt ze tegelijkertijd een luchtdichte laag volgens de Duitse energiebesparingsverordening. ALUTRIX® FR kan zelfs op vochttechnisch zwaar belaste constructies worden toegepast, zoals bijvoorbeeld bij keukens, badkamers, zwembaden en sporthallen.

logo-hardcast

De HARDCAST® hechttapes en afdichtingsmiddelen zijn in meest uiteenlopende specificaties verkrijgbaar. Zij bieden een oplossing voor zo ongeveer elk afdichtingsprobleem en beschermen gebouwen niet alleen tegen water, maar maken ze ook lucht- en dampdicht. Bouwondernemers en bouwopzichters kiezen vaak voor de toepassing van HARDCAST® producten, bijvoorbeeld bij voegafdichtingen tussen kozijnen en beton respectievelijk metselwerk of voor de extra wind- en vochtafdichting van gevels. De HARDCAST® hechttapes zijn optioneel met ingesneden scheidingsfolies verkrijgbaar, waardoor de verwerkingstijd wezenlijk wordt gereduceerd. Ter afdichting van betonvoegen staan speciaal ontwikkelde hechttapes ter beschikking.

Andere toepassingsgebieden: HARDCAST® bitumentapes zijn onder andere voor de reparatie van dakgoten en voegen, voor overgangsplaten van schoorstenen, beschermingen en waterdichte afdichtingen onder tegelwerk geschikt.