Is HERTALAN® EPDM wortelbestendig?

Groendaken worden steeds populairder in Nederland. Om schade aan het gebouw en/of dakconstructie te voorkomen, is het van belang dat een groendak is voorzien van een wortelbestendige dakbedekking.

„Kan HERTALAN® EPDM dakbedekking ook worden toegepast worden bij een groendak?“ is een vraag die vaak aan ons gesteld wordt. Deze vraag stond centraal tijdens het onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Weihenstephan in Treisdorf (Duitsland) in opdracht van HERTALAN®. Eigen onderzoek in ons laboratorium heeft uitgewezen dat onze EPDM dakbedekking van nature wortelbestendig is, maar deze eigenschap is nogmaals onderstreept met een gedegen onderzoek.

 

ONDERZOEKSOPZET EN UITKOMSTEN

Tijdens het 2 jaar durende onderzoek is HERTALAN® EASY COVER en HERTALAN® EASY WELD intensief getest op wortelbestendigheid. Het onderzoek is uitgevoerd volgens de richtlijnen van F.L.L., hét gerenommeerde instituut voor landschapsonderzoek. Om de wortelbestendigheid te testen zijn plantenbakken bekleed met van HERTALAN® EASY COVER prefab membranen of HERTALAN® EASY WELD banen. Vervolgens is de plantenbak voorzien van intensieve plantengroei. De EPDM proefstukken welke in de plantenbak zijn verwerkt bevatten, tenminste een naadverbinding, een T-naad en hoekverbindingen. De EPDM is hierbij bevestigd volgens de verwerkingsinstructies van de fabrikant.

Nadat de wortels 2 jaar lang ongestoord hebben kunnen groeien, bleek dat geen enkele wortel de EPDM dakbedekking heeft kunnen doordringen en/of beschadigen. Dit geldt voor zowel het dakvlak als voor een hotbondingnaad en geföhnde lasnaad. Hiermee is onomstoten vastgesteld dat zowel HERTALAN® EASY COVER en HERTALAN® EASY WELD wortelbestendig is volgens de F.L.L. richtlijnen.

 

RHIZOMEN

Bij één getest HERTALAN® EASY COVER membraan werd in één plooi tussen de vloer en de wand een doordringing van de agressieve soort rhizoom geconstateerd. De naadverbinding bleef hierbij onaangetast. HERTALAN® EASY WELD vertoonde in geen van de 8 plantenbakken een doordringing van rhizomen. HERTALAN® EASY WELD is dus zowel wortelbestendig alsook bestendig tegen rhizomen.

Download hier het uitgebreide testrapport voor HERTALAN EASY COVER (engels)

Download hier het uitgebreide testrapport voor HERTALAN EASY WELD (engels)